Școala este pentru toți copiii!

Eliza Nițescu Fundația HOSPICE Casa Speranței
O fracțiune de secundă a lipsit ca sacoșa grea, din fâș, să strivească toate rechizitele așezate frumos pe una dintre mesele din bucătărie. Cred că este una din primele strângeri de inimă pe care mi le amintesc din perioada care pentru majoritatea dintre noi este absolut lipsită de griji.
Ajunsesem cu toții acasă după ore în șir petrecute în oraș pentru a completa toată lista de rechizite. Astăzi probabil operațiunea ar fi foarte ușor și rapid efectuată la oricare hypermarket, dar nu ar avea același farmec și cu siguranță nu ar lăsa aceleași amintiri.
Am fost toată viața un tocilar convins, începând lecțiile cu mult înainte de începerea școlii (am învățat să citesc la 4 ani, dintr-o curiozitate nestăpânită legată de descifrarea semnelor care făceau oamenii ba să râdă, ba să plângă, ba să pice melancolici pe gânduri...).
Dacă este un lucru important în evoluția unui individ și a unei nații, acesta este educația. Prin legea românească, învățământul este obligatoriu și gratuit până în clasa a X-a. Din păcate, statul român este incapabil să asigure condițiile speciale pentru accesul la educație pentru copiii de condiție specială...
În București și împrejurimi trăiesc peste 5.000 de copii cu prognostic de viață limitat. Peste 8.000 de părinţi sunt implicaţi în îngrijirea acestor copii bolnavi, dar nu beneficiază de o susținere adecvată, medicală, socială sau psihologică. De asemenea, peste 10.000 de copii care se confruntă cu decesul unui membru al familiei au nevoie de suport.
Fundația HOSPICE, care de 26 de ani oferă servicii de îngrijire paliativă în România, a dezvoltat proiectul ȘCOALA HOSPICE, o școală incluzivă în care educația formală se îmbină cu cea nonformală prin intervenții psihoeducaționale acordate individual și adaptate nevoilor în continuă schimbare ale copilului.
Începând cu 24 August mi-am propus realizarea a două ascensiuni de altitudine care au drept cauză umanitară ȘCOALA HOSPICE. Prima expediție va avea loc pe Großglockner, muntele care având altitudinea de 3.798 m, este cel mai înalt vârf din Austria (și din Alpii de Est). Großglockner face parte din categoria vârfurilor ultra, având o proeminență topografică de peste 1.500 m, precum Everest sau Aconcagua. În primele zile ale lunii Septembrie, îmi voi concentra eforturile pentru a escalada Eiger, a cărui popularitate în rândul alpiniștilor și oamenilor obișnuiți se datorează impozantei Fețe Nordice. Eiger este un munte cu altitudinea de 3.970 m deasupra nivelului mării, situat în Alpii Bernezi, un vârf impunător din orice unghi și care merită urcat de pe oricare dintre traseele disponibile, niciunul dintre acestea neputând fi considerat ușor.
Dacă nu mă cunoașteți și aveți pentru mine aceeași întrebare care mi-a fost deja adresată de cîteva sute de ori, vă spun că motivul pentru care fac ascensiuni este simplu: niciuna dintre activitățile pe care le-am mai făcut până acum (și am avut o viață plină...!) nu mi-a putut oferi atâtea momente de înălțare la propriu și la figurat, așa cum am primit de la expedițiile de mare altitudine. Iar proiectele educaționale destinate copiilor a căror viață este atinsă de boală le aleg de fiecare dată cu dor și dorința ca în memoria mamei mele, Mirela Nițescu, care a predat toată viața copiilor din ciclul primar, să continui să ajut la o formă de școală pentru minim 30 de copii anual, cât a avut ea an de an, de-a lungul carierei de dascăl întrerupte subit și tragic din cauza cancerului.
Donațiile pentru proiectul ȘCOALA HOSPICE se pot face direct în contul organizației, LEI: RO49 BPOS 8520 2606 441 RON01 Banc Post București, cu mențiunea: “ȘCOALA HOSPICE” sau prin intermediul platformei Galantom, pe această pagină (activând butonul verde VREAU SĂ FAC O DONAȚIE, situat în partea dreaptă, sus, a ecranului).
Vă mulțumesc anticipat pentru susținere și vă invit cu drag pe Tărâmul Magic de la etajul 3 al unității HOSPICE Casa Speranței din București (în centrul de zi pentru copii) sau la Adunații Copăceni, începând cu data de 21 Septembrie, când HOSPICE va deschide un nou centro socio-medical dedicat (exclusiv) copiilor. Veți fi uimiți să găsiți o atmosferă veselă, optimistă și plină de energie, venită din inimi sincere de copii!
DESPRE HOSPICE CASA SPERANȚEI:
HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de îngrijire palitativă, fiind organizația care a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România, odată cu fondarea ei la Brașov, în anul 1992.
Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 26 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 20.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.
Recomandă-le prietenilor această campanie.
în beneficiul